Hihetetlen, de tényleg volt értelme a jegesvödrős őrületnek

2014-ben nagyot futott a videómegosztókon a a jeges vízzel töltött vödrökkel magukat lelocsolókról szóló felvételek. Teljesen komolytalannak tűntek, de kiderült, csak volt értelme.

A jegesvödör-kihívást, vagyis az Ice Bucket Challenge-t eredetileg azért indították el, hogy a résztvevő vagy leönti magát jeges vízzel vagy adományoz az ALS kutatására létrejött alapítványnak. Az ALS hosszabb nevén amiotrófiás laterálszklerózis, ebben a betegségben szenved a fizikus Stephen Hawking is.

A kihívásba – legalábbis a vödrös részébe – rengetegen beszálltak, Oprah Winfrey, Justin Bieber, Mark Zuckerberg is. A magyar szereplők közül talán a leghíresebb az akkor a budapesti főpolgármesterségért küzdő Falus Ferenc volt, aki a sikeres vödrös kihívás után el is felejthette a városvezetői pozíciójáért vívott harcát.

Akkoriban sok kritika érte az akciót, arról is szó volt, hogy nem is folyik be belőle pénz, sőt, arról is, hogy a legtöbben nem is tudják, hogy az ALS elleni harcért indult el.

Erre cáfolt most rá Project MinE, egy genetikai adatokat gyűjtő projekt. Ugyanis a felajánlásokból csak az első 30 napban 100 millió dollár jött össze, és ebből a pénzből megtalálták azt a gént, amely szerepet játszik az ALS kialakulásában.

Igaz, csak az ALS-esek mindössze 3 százalékában találták meg ezt a gént, de abból már kideríthetik, miér alakul ki a betegség.

A projektben 15 ezer beteget térképeztek fel összesen 11 országból. A most kijött kutatásban 80 kutató vett részt.

loading...

Additional Info

Íme a 10 legfurcsább Mobiltelefon, amiről eddig talán nem is tudtunk! De azért elfogadnánk őket!

Van olyan 18 mobiltelefon készülék amit a legfurcsábbaknak tartanak számon. Ami nem is csoda, hisz…
VV DINA ÚJABB INDOKOT MONDOTT, HOGY MIÉRT NEM HALADNAK GYORSABBAN LÓRIVAL / FOTÓ: GRNÁK LÁSZLÓ

Kiderült! Ezért nem enged VV Dina Lórinak

Dina és Lóri kapcsolata nagyon lassan alakul, ez Dina döntése miatt van így, és most ennek okát is…

Megdöbbentő videó – így próbáltak meg felszállni a nők a zsúfolt indiai vonatra

A több mint egymilliárd lakosú Indiában a vonatok a közlekedés és a szállítás legfőbb eszközei. A…

SOK TRÜKKÖT LÁTOTT MÁR A GOT TALENT ZSŰRIJE, DE ATTÓL, AMIT EZ A LÁNY MŰVELT, SZÓ SZERINT TÁTVA MARADT A SZÁJUK! (VIDEÓ)

Amióta világ a világ az illuzionisták elbűvölik a közönséget. De amit ez a gyönyörű lány csinált...…