Bizarr és hátborzongató – Különös helyek a világban

Emberi csontok, haláli babafejek és egy sugárzó szellemváros – nem is gondolná az ember, milyen különös, már-már bizarr helyek vannak a világ különböző pontjain.


Isla de las Munecas, azaz a Játékbabák szigete

Mexikóvárostól néhány kilométerre, a Xochimilco csatornáinak környékén található a világ egyik leghátborzongatóbb helye, az úgynevezett Játékbabák szigete.

 

20160822bizarr es hatborzongato kulonos 5a631
Forrás: isladelasmunecas.com


Több mint ötven évvel ezelőtt egy Don Julian Santana Barrera nevű férfi az egyik csatornában egy kislány holttestére bukkant. Nem sokkal később pedig a víz egy játékbabát is a partra sodort, amely valószínűleg a kislányé lehetett. Julian fogta a babát, és felakasztotta az egyik fára, hogy ezzel emlékezzen meg az elhunyt gyerekről. A férfi lelke azonban a történtek után nem tudott megnyugodni, úgy érezte, hogy a kislány szelleme a szigeten ragadt, és azóta is őt figyeli.
Hogy kiengesztelje a gyermek szellemét, újabb és újabb babát hozott a szigetre, amiket különféle rituálék közepette felaggatott a fák és bokrok ágaira.

20160822bizarr es hatborzongato kulonos1 e8a77
Forrás: isladelasmunecas.com


A fákon lógó megszámlálhatatlan baba már önmagában is hátborzongató látványt nyújt, ezt pedig csak fokozza, hogy az idő múlása bizony látványos nyomot hagyott rajtuk.

 

Pripjaty

A belarusz–ukrán határ közelében található Pripjaty Csernobiltól mindössze 16 km-re található. A városban egykor 50 000 ember élt, akik vagy akiknek a családja jórészt a csernobili erőműben dolgozott. A várost eredetileg pont az erőmű miatt alapították 1970-ben. Mikor 1986-ban felrobbant a csernobili atomerőmű 4-es blokkja, holmijukat hátrahagyva több ezer embert kellett egyik napról a másikra evakuálni. A várost lezárták, és ez a belépési korlátozás a mai napig érvényben van, habár a több mint tízezer lakást idővel kifosztották.

 

20160607pripyat az egykori szovjetunio leghatborzongatobb1 c399e
Forrás: AFP


A tragédia óta Pripjaty valódi elhagyatott szellemváros. A település a mai napig a cézium, a stroncium, a plutónium és az amerícium radioizotópjaival szennyezett.

 

20160607pripyat az egykori szovjetunio leghatborzongatobb2 003ef
Forrás: AFP


Kutna Hora-i csontkápolna

A csehországi Kutna Hora külvárosában található Európa talán legbizarrabb katolikus kápolnája. A története egészen a 13. századik nyúlik vissza, amikor is a városka temetőjét Jeruzsálemből, egészen pontosan a Golgotáról hozott földdel szórták be. Emiatt a terület egy csapásra a királyság legnépszerűbb temetkezési helyévé vált, sokak végakaratában szerepelt, hogy a Kutna Hora-i temetőben szeretnének végső nyugalomra lelni. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy egy idő után teljesen megtelt a temető, és nem tudtak mit kezdeni az emberi maradványokkal. A probléma megoldására 1400 körül egy kis kápolnát építettek, ami egy ideig elegendő is volt a holttestek tárolására, ám a huszita háborúk sokezres áldozatszáma végül újabb temetkezési gondokat okozott.

 

20160822bizarr es hatborzongato kulonos2 e8992
Forrás: Dreamstime


A források szerint 1511-ben egy félvak szerzetes halmokba kezdte rendezni a csontokat, ezzel pedig lerakta az alapjait a kápolna bizarr belső terének.

 

20160822bizarr es hatborzongato kulonos3 ebb5c
Forrás: Dreamstime


A csontkápolnának nevezett épület 1870 körül nyerte el végső formáját, amikor az épület a Schwarzenberg család tulajdonába került, ők pedig megbízták Frantisek Rint fafaragót azzal, hogy kezdjen valamit a felhalmozódott csontokkal. Rint minden csontdarabot mészklórral fertőtlenített és fehérített, majd megalkotta belőlük Kutna Hora-i kápolna teljes berendezését.

loading...

Additional Info

Párizs új úszó edzőterme a vendégek energiáját használja működéséhez

A Carlo Ratti Associati olasz cég rájött, hogyan vegye rá az embereket a több mozgásra. Terveztek…

Ciki vagy zse­ni­á­lis ötlet a pink női par­koló? Csak szőke nők­nek?

Zse­ni­á­lis ötlet vagy fel­há­bo­rító meg­kü­lön­böz­te­tés? Ezt min­denki döntse el maga! Egy…

Te tartanád Halloweenkor az esküvődet?

Ha elképzeled a Nagy Napodat, valószínűleg nem zombis és koporsós díszlet, fekete esküvői ruha és…

10 igencsak jól sikerült plasztikai műtét, ahol sosem ismernéd fel Őket előtte!

Hát bizony ez a kép sok női szívet fog megdobogtatni, ugyan is bárhogy nézzük Ő az a pasi akit…