Érdekességek (679)

Pap­ri­ka­sa­lá­tát ké­szí­tesz? Vagy gril­lezni fogod? Nem mind­egy, hogy me­lyi­ket vá­lasz­tod! Három- vagy négy- púpút? Te is pró­báld ki, miben kü­lön­böz­nek.


Ugye, milyen gyönyörűek a kaliforniai paprika piros-zöld-sárga szeletei? Akár salátaként tálalod, akár főzöd, netán grillezed, ragyogóan mutat a színkavalkád, ha mindhárom színből használsz. Ám tudod-e, hogy nem mindegy, hogy a paprika végén hány púpot számolsz?
Lehet, hogy csak mendemonda, de mi kipróbáltuk, és van benne igazság.

 

620x0 1 62d1d

 

Neked mi a véleményed?


Ha kaliforniai paprikát vásárolsz, figyeld meg, kétfélét találsz: van, amelyiknek három, és van, amelyiknek négy púpja van.

 

620x0 ba5a5


3 púp

A 3 púpúaknak kevesebb magjuk van, és az ízük kesernyésebb. Karakterességük miatt ezeket válaszd, ha főzni, sütni készülsz a paprikát!

4 púp

Ezek a fajták több maggal rendelkeznek, de ízük szelídebb, édesebb. Ha nyersen akarod fogyasztani, például salátának vagy magában, négypúpú paprikát vegyél!

Eumin Choi, 25 éves New York-i lakos hazafelé tartott, amikor megragadta ezt az izgalmas pillanatot a mobiltelefonjával. Ez egy közönséges fénykép egy felnőttről és egy gyermekről. De ennek a képnek a mélysége több mint 4 millió embert érintett meg.

Egy férfi és egy kisfiú. Esetleg apa és fia. A férfi elegáns öltözete teljesen át van itatva vízzel. Valószínű, hogy a nadrágjából is rengeteg vizet lehetne kicsavarni.

Úgy tűnik, hogy a kisfiú vidáman sétál, észre sem veszi, hogy zuhog az eső. A gyerek ruhája száraz. A férfi figyelmen kívül hagyja, hogy már bőrig ázott, az esernyőt a kisfiú fölött tartja. Micsoda önzetlen a szülői szeretet.

 

meg 800x800 7773e


Minden szülő nagyon szereti a gyermekét és mindenki büszke lehet a családjára. De sajnos a szülői szeretetet nem lehet igazán leírni egyetlen fényképpel.

Új-zélandi tudósok szerint Zélandia lehet a nyolcadik kontinens: igaz, hogy területe szinte teljesen a Csendes-óceán mélyén fekszik, ám egy sor feltételnek megfelel, ami kontinenssé teheti. A Geological Society of America’s Journal folyóiratban megjelent dolgozatban a kutatók Zélandia kontinenssé nyilvánítása mellett érvelnek.

Mint írják, Zélandia területe ötmillió négyzetkilométer, ami nagyjából akkora, mint a szomszédos Ausztrália kétharmad része. Zélandia 94 százalékát a Csendes-óceán borítja, csupán néhány sziget, valamint három jelentősebb földtömeg magasodik ki belőle: Új-Zéland Északi- és Déli-szigete, továbbá Új-Kaledónia.

 

uj zeland 2 d136d
Új-Zéland a magasból (Forrás: Wikipedia/NASA Earth Observatory/Jeff Schmaltz)

 

uj zeland 1 16ca1
Fotó: Wikipedia/flickr.com/Jocelyn Kinghorn

Bár a kontinens fogalmához általában a szárazföld kötődik, a tanulmány szerzői más tudományos szempontok szerint sorolják közéjük Zélandiát. Ilyenek a környező területekhez képest magasabb fekvés, jellegzetes geológia, jól meghatározott terület és a vastagabb földkéreg, mint amilyen rendszerint az óceán fenekén van.

A tanulmány vezető szerzője, Nick Mortimer új-zélandi geológus elmondta: a tudósok már több mint két évtizede gyűjtik az adatokat ahhoz, hogy Zélandia kontinens lehessen. “Zélandia kontinenssé nyilvánításának tudományos értéke sokkal nagyobb annál, mint hogy egy újabb névvel bővülne a kontinensek listája. Egy tenger mélyén fekvő, mégis töredezetlen kontinens hasznos a kontinentális kéreg kohéziójának és szakadásának feltárásában” – fogalmazott.

 

zelandia c57b9
Zélandia lehet a nyolcadik kontinens

A BBC megjegyezte, hogy jelenleg nincs olyan tudományos testület, amely a kontinensek hivatalos elismerésére hivatott, ezért ezt majd az idő dönti el a jövő kutatásai nyomán.


 

Senki sem tudja biztosan, hogy a kutyusok miért fordítják oldalra a fejüket, miközben beszélünk hozzájuk. Egy amerikai pszichológus szaklap szerint (Psychology Today) azonban elképzelhető, hogy a rejtély végre megoldódott.


Az amerikai Psychology Today egy online felmérést készített 582 olvasójával, ami szerint a kutyák legalább 62%-a elfordítja a fejét, ha beszélnek hozzá.

Állítólag a lapos orrú kutyáknak mindössze 52 %-ánál észlelhető ez a jelenség. Ugyanakkor pedig a nagy orrú kutyák 71 %-ának számolt be arról a tulajdonosa, hogy kutyájuk elfordítja a fejét, ha beszélnek hozzá.

A kutyák magatartását vizsgáló felmérést Stanley Coren vezette, aki úgy nyilatkozott, hogy a kutyák egész egyszerűen azért hajlítják oldalra a fejüket, mert az orruktól nem látnak jól. Ha például a gazdit vizslatják, akkor a kutyusok orra elfedi gazdájuk arcának alsó részét. Mivel pedig nem csak a szemünket, hanem a szánkat is látniuk kell ahhoz, hogy megértsék, milyen hangulatban van aznap a gazdájuk, ezért kénytelenek oldalra fordítani a fejüket a négylábú jószágok. Akár te is letesztelheted magad, milyen lehet egy kutyának: tedd az öklödet az orrod elé!


A kutyáknak rendkívül magas az érzelmi intelligenciája, különböző testi jelekből következtetnek arra, hogy az emberek mit is akarnak nekik mondani. Ha például teli szájjal nevetünk és megmutatjuk a fogsorunkat, az könnyen félreérthető, támadó jelzést jelenthet egy kutya számára. Így aztán elengedhetetlen a kutyáknak, hogy az emberek teljes arcát lássák.

Az emberek már szinte ősidők óta használják a sütőt s ez a konyha egyik legfontosabb része lett, ha főzésről van szó.

 

A konyháinkban lévő elektromos sütő nem mindig volt jelen életünkben, de merjük azt mondani, hogy ismerjük már kívül-belül?

Valószínűleg észrevette már, hogy a sütő alatt egy tároló fiók van, amiben nagy valószínűséggel edényeket és tányérokat tárolunk.

De tudta, hogy ennek a fióknak igazából van egy teljesen más funkciója is?

 

ugn 6993a

Ez az alsó fiók azért van, hogy az ételt melegen tartsa. Amíg például elkészül a hús, addig a burgonyát ott melegen tudjuk tartani.

Ebben a fiókban nem szárad ki az étel, ezért például a frissen sült kenyeret is tökéletesen melegen tudjuk itt tárolni. Ez nem főzésre való, csak arra, hogy melegen tartsuk az ételt.

980x 1 76ae9

 

Természetesen nyugodtan tároljon továbbra is edényeket, csak ne felejtse el, hogy ne tegyen oda semmilyen gyúlékony anyagot.

Cambridge - Harvardi kutatóknak sikerült bejuttatni a gyapjas mamut jellemző génjeit az elefántok örökítő anyagába.


Három és fél méter magas, nyolc tonnás, de görbült agyarának mérete is elérhette a négy métert. Az utolsó gyapjas mamut négy és fél ezer éve csatangolt Eurázsia és Észak-Amerika tundrás vidékein, de 2019-ben visszatérhet, annak köszönhetően, hogy bizonyos kimúlt példányok a szibériai permafroszt-rétegben szinte tökéletesen konzerválódtak.- Az a célunk, hogy lértehozzunk egy hibrid embriót - közölte az AAAS tudósfórumon a kutatást vezető George Church professzor, és a New York Post értesülése szerint, a neves kutató két év múlva szeretne előállni az első példánnyal. A génszerkesztés jól halad, de vélhetően mesterséges anyaméhet kell alkotniuk.

Eredetileg, egy elefántot szerettek volna béranyaként használni, de a faj veszélyeztettsége miatt erre aligha lesz lehetőségük.

Összegyűjtöttünk 8 Guinness Világ Rekord a nagyvilágból amik elég látványosak.Ilyen például a leghosszabb körmök,leghosszabb nyelv, legnagyobb Hot Dog...de inkább nézzétek meg a képeket magukért beszélnek! Jó szórakozást!

 


#8 – legmagasabb macska

 

112 0b86a


A legmagasabb macska a maga 48,3 cm-vel


#7 – A legtetováltabb nő a világon

 

102 9ef32


Julia Gnuse a világ legtetováltabb nője. Testének mindegy 95%-át fedi a tetoválás, és minden mű egyetlen művésztől van.


#6 – A legnagyobb Hot Dog

 

92 09d6d


A legnagyobb Hot Dog 40,6 cm hosszú, 10cm vastag és Chicago-ban készítették, marha,borjú és sertés húsből


#5 – Legmagasabb felzselézett haj

 

82 15c3d


Japán divattervező Kazuhiro Watanabe tartotta a világrekordot a “legmagasabb zselézett haj”kategóriában. Magassága 3 láb 8.6 hüvelyk.

 

#4– Leghosszabb a nyelv és a világ legnagyobb afro frizurája

 

73 4ad81


21 éves Chanel Tapper, a leghosszebb nyelv, és 35 éves Aevin Dugas, a gyönyörű haja révén igazán kiérdemelték a világrekordot.


#3 – Leghosszabb körmök

 

63 d8daf


#2 – Legnagyobb sütemény

 

53 7b870


Jeruzsálem lakói készítették a legnagyobb süteményt. Kugel, hagyományos zsidó édes étel.


#1 – Legnagyobb bicepsz és tricepsz

 

43 d7d93


Egyiptomi születésű Moustafa Ismail-é, a legnagyobb bicepsz és tricepsz, a világon. Kerülete 64 cm..

Új pörölycápafajt fedeztek fel kutatók Belize partjainál.


A halászatért felelős belize-i hatóságok és a Floridai Nemzetközi Egyetem kutatói a múlt héten megerősítették, hogy bizonyítottan új, a pörölycápafélék családjába tartozó cápafajt fedeztek fel Belize partjainál. A páratlan ritkaság felfedezése még inkább arra figyelmeztet, hogy az UNESCO világörökségi oltalom alatt álló, kulcsfontosságú tengeri élőhelynek további védelemre van szüksége.
- A pörölycápafélék nem vándorolnak túl messzire, így az a tény, hogy épp ezen a területen találtunk rájuk azt jelzi, hogy a Belize-korallzátony területén található víz - különösen annak tisztasága - megfelelő élőhelyet biztosít számukra - közölte Nadia Bood, a WWF Belize terepi programjának kutatója.

Hozzátette: - Ez a felfedezés még inkább alátámasztja a tényt, hogy a Belize-korallzátony tökéletes környezetet kínál a világ legváltozatosabb tengeri életközösségeinek kialakulására. Pontosan ezért gondolja a WWF, hogy mindent meg kell tennünk azért, hogy a közös természeti örökségünknek ezt az értékes darabját megőrizzük.

 

capa fa6f4


Az elnevezésre váró új cápafaj, melynek ivadékai felnövekvéséhez egészséges mangrove-erdőkre is szüksége van a partok mentén, a Belize környéki vizek egészségi állapotának indikátora. Ez arra is ráirányítja a figyelmet, hogy a belize-i kormány részéről sürgős intézkedések szükségesek e tengeri biodiverzitási forró pont védelmének megerősítéséhez.

Olajfúrás fenyegette a védett területet

A WWF 2016 októberében irányította a figyelmet a Belize-korallzátonyt fenyegető veszélyekre, amikor Belize kormánya bejelentette, hogy a terület olajkészleteinek felkutatására próbafúrásokat engedélyez a világörökségi területen. A globális felháborodást kiváltó engedélyt végül, a WWF mozgósító kampányának hatására visszavonták, ám a kulcsfontosságú tengeri élőhely védelme hosszú távon koránt sem biztosított.
Belize vizei 1400 állat és növényfaj számára nyújtanak menedéket, köztük ritka tengeri teknősöknek, rájáknak, cápáknak és delfineknek. Az ország lakosságának több mint felének, mintegy 190 ezer embernek pedig közvetlen megélhetési forrást jelent a területhez kötődő halászat és turizmus.

- A tengeri ökoszisztémákat óceáni áramlatok kötik össze egymással. A Belize-korallzátony egészségi állapota erősen függ tehát a szomszédos zátonyok és vizek állapotától. A Belize-korallzátony közelében való olajfúrás visszafordíthatatlan károkat okozhatott volna a zátony élővilágában, amelynek páratlan értékeit még ma sem ismerjük teljes egészében. Éppen ezért a WWF mindent megtesz annak érdekében, hogy kiálljon mindannyiunk közös természeti értékeinek védelme mellett - közölte Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Rejtélyes maradványok bukkantak fel a kiszáradt tómederben. Nézd meg videón, mi maradt a helyből!


Kiszáradt a 12 kilométer hosszú, 1500 hektáron elterülő Ramsko-tó Észak-Hercegovinában, medréből pedig régi dzsámi, gyümölcsösök, házak, valamint temetők maradványai bukkantak elő - számolt be róla a helyi média.
A tavat 1968-ban hozták létre a Rama-folyóra épített vízerőmű vízforgalmának biztosítására. Kialakítására akkoriban 15,5 négyzetkilométer területet és 1147 objektumot árasztottak el, ezért 752 családnak, összesen 2939 embernek kellett elhagyni az otthonát.

Ma olyan, mint a sivatag

A Mostartól 70, Szarajevótól 110 kilométere lévő, népszerű turistalátványosságnak számító, rikítóan kék színű tó a felső-ramai katlanban bújik meg, szigeteivel, félszigeteivel és az őket összekötő hidakkal festői látványt nyújt.

 

hercegovina to 28d73
Nemrég még ilyen volt a tó

A nemrég készült fotók és riportok alapján azonban most siralmas a látvány: minden olyan kopár, mint egy sivatagban. Szakemberek szerint a Ramsko-tó a vízügyi szempontból rossz év és a fokozott áramfogyasztás következtében száradt ki.

A tó környékén a legtöbben a turizmusból élnek vagy állatokat tenyésztenek. Ivo Ilcic vendéglátós az N1 csatornának arról beszélt, hogy valamikor a szenvedés szimbóluma volt a hely a kiköltöztetések miatt, később a szebb jövő reménye ébredt az emberekben.A Hercegovina gyöngyszeme néven ismert terület óriási idegenfogalmi lehetőségekkel kecsegtetett, jelenleg viszont úgy néz, mint a szomorú múlt emlékeztetője - tette hozzá.

Teljesen mindegy, hogy egy természeti jelenséget a valóságban vagy a tévében látunk, mindig is lenyűgöző jelenség. A természet nagyon sokfajta jelenséget produkál, s a lenti filmben egy kis ízelítőt látunk ebből.

 

Ha az Ön szülei azt tanították, hogy ne menjen úszni a tengerben mikor éppen vihar készülődik, akkor valószínűleg erre gondoltak. Clint Blevins éppen filmezni kezdett, mikor a floridai Daytona Beach-en vihar tört ki. De soha nem gondolta volna, hogy ezt fogja felvenni.

Már nem egyszer láttunk villámlást és vihart is, de ilyet még soha. Micsoda fantasztikus jelenség!

Nézze meg a lenti filmet és kérjük ossza meg barátaival.


 

3 kérdés, melyre 3 válasz szükséges! Vajon tudja valaki mind a három trükkre a megfejtést? A feladat ismét adott!

Ebben a videóban 3 olyan trükköt láthattok amire szokunk számára nincs megoldás. Az egyikre még…

Látványos videó, ami nemcsak átveri a szemed, de azt is elmagyarázza, hogyan

Jose-Manuel Alonso, a New York-i Egyetem oktatója a színek érzékeléséről tanít nekünk valami…

Megszólaltak Kordáék a vagyonukról!

Meglepő dolgot árult el a Korda-Balázs énekes házaspár! 37 év házasság és töretlen énekesi karrier…

Így ölelte egymást az Ozora fesztiválon Cinthya Dictator és Varga Viktor

Együtt bulizott az Ozora fesztiválon Cinthya Dictator és Varga Viktor. Hogy milyen minőségben, azt…
×