Minden, amit a fehérjékről tudni kell

Life Life http://www.life.hu/ez-zsir/20170206-minden-amit-a-feherjekrol-tudni-kell.html

Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy aki sportol, és izomzatot szeretne építeni, annak fokozott fehérjebevitelre van szüksége.

És azt hallottad már, hogy a fogyókúrázóknak is elengedhetetlen a fokozott fehérjebevitel? A nagy zűrzavarban Németh Sándor, a BioTechUSA táplálék-kiegészítő specialistája, oktatási referense segített nekünk eligazodni.


Miért fontos a megfelelő fehérjebevitel?


A fehérje testünk fontos építőeleme, a szervezet által előállított és külső forrásból bevitt aminosavak alkotta tápanyagforrás, amelyet napi szinten kell fogyasztanunk a szervezetünk önfenntartásához. Nagyobb a fehérjeigényünk, ha rendszeresen sportolunk, ha az izomtömegünket szeretnénk növelni, ha fogyni szeretnénk, vagy ha idősödünk. Fehérjére tehát mindenkinek szüksége van, az élsportolókon át a hétköznapi emberekig.


Milyen szerepe van az izomnövekedés és a fogyás szempontjából?


A fehérje hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez és fenntartásához. Amennyiben fogyás a célunk, úgy meg kell emelnünk a fehérjebevitelünket, és csökkentenünk kell a szénhidrátfogyasztásunkat. Minél nagyobb az izomtömegünk, a szervezetünk annál több zsírt tud elhasználni a tartalékokból, mivel az izomzat fenntartása kalóriaigényes folyamat. Fogyókúrázók számára kifejezetten javasoljuk fehérjekészítmények fogyasztását, ugyanis ezek maximálisan beilleszthetők a diétába, fogyókúrába: a fehérjetartalmuk magas, a szénhidrát-, zsír- és kalóriatartalmuk kifejezetten alacsony, jó esetben nem tartalmaznak hozzáadott cukrot sem, és rengeteg finom ízben állnak rendelkezésre.

Honnan tudjuk, hogy mennyi fehérjére van szükségünk?


A napi ajánlott mennyiség 0,8–1 g/testsúlykilogramm. Ha rendszeresen sportolunk, akkor 1,5–2 g/testsúlykilogramm mennyiségre van szükségünk, ha pedig az izomtömegünket szeretnénk növelni, vagy ha idősödünk, akkor 2–3 g/testsúlykilogramm fehérjemennyiséghez kell hozzájutnunk.

Milyen formában vigyük be a szervezetünkbe ezeket a fehérjéket?

Szervezetünk alapvetően szilárd táplálékok megemésztésére van berendezkedve, így a fehérjebevitelünket 70%-ban mindenképpen szilárd tápanyagokból fedezzük, 30%-ban pedig étrendünket fehérjekészítmények fogyasztásával tökéletesíthetjük. A fehérje megtalálható a húsokban (19 g / 100 g), a halakban (20 g / 100 g), a növényekben (például a borsóban 7 g / 100 g), a tojásban (5,4 g / darab) és a tejben (6,8 g / 2 dl). A tejtermékek esetében remek választás a túró és a natúr joghurt.

Akik nem fogyasztanak húst, hogyan vihetnek be elegendő mennyiséget?


Természetes fehérjeforrások közül tojásból, tejtermékekből és hüvelyesekből, emellett pedig érdemes rendszeresen fogyasztaniuk aminosav- és fehérjekészítményeket – ez utóbbi lehet fehérjepor vagy -szelet. Már elérhető olyan proteinszelet, ami cukor-, laktóz- és gluténmentes, és 12 nagyszerű ízből választhatunk.

 

20170206minden amit a feherjekrol tudni5 631b2
Remek természetes fehérjeforrás a tojás
Forrás: Thinkstock


Ha az edzés vagy fogyás miatt az átlagosnál több fehérjét fogyasztunk, mire kell odafigyelni, hogy kiegyensúlyozott maradjon a táplálkozásunk?


Négy gramm/testsúlykilogramm feletti fehérjemennyiség fogyasztása 2 hónapnál hosszabb ideig semmiképp sem javasolt. Emellett figyeljünk a rostbevitelre, emeljük meg a folyadékbevitelünket, akár 3 liter fölé, és fogyasszunk minél több zöldséget.


A fiataloknak oda kell figyelniük pluszban valamire a fehérjefogyasztás kapcsán?


Fehérjekészítmények fogyasztását 12 éves kortól javasoljuk. Ennek az az oka, hogy az intenzíven sportoló gyerekek általában ebben az életkorban jutnak el oda, hogy már aktívan versenyeznek. Fogyás esetében ugyanaz igaz rájuk, mint a felnőttekre, egy fehérjepor vagy proteinszelet kiváló választás számukra is uzsonnára vagy vacsorára, akár minden este.

Additional Info

Ilyen gyönyörű lehetett az az ősi egyiptomi nő, akinek sikerült rekonstruálni az arcát

A legújabb technológiák alkalmazásával rekonstruálták egy ősi egyiptomi nő arcát. Meritamun – ezt a…

KI A LEGJOBB FELESÉG! NÉZD MEG, MELYIK JEGY ÁLL AZ ELSŐ HELYEN!

Ki a világmindenség legjobb, legideálisabb felesége? A válasz egyértelmű... vagy mégsem? Lássuk mit…

Tudtad? Sörben is fürödhetsz egy magyar gyógyfürdőben

Különleges szolgáltatásban lehet részük azoknak, akik ellátogatnak a Széchenyi Gyógyfürdőbe: egy…

Íme, hazánk legszebb sztárpárjai

A világon az egyik legközhelyesebb mondat, hogy a szerelem az univerzum egyik legszebb érzése.…